Podróże kulinarne

Marzysz o tym by choć na chwilę poczuć się jak Robert Makłowicz? Chcesz podróżować po świecie tylko po to by móc próbować regionalnych specjałów? Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ podróże kulinarne cieszą się niezwykle dużą popularnością nie tylko wśród polskich turystów ale także i tych zagranicznych. W ostatnich czasach coraz chętniej z wyjazdów przywozimy pamiątki w postaci nowo odkrytych smaków, którymi się inspirujemy czego efektem są zupełnie nowe dania zachwycające swoim oryginalnym smakiem i nierzadko też wyglądem. Czy podróże kulinarne są drogie? Jak je planować? Tego wszystkiego dowiesz się już za chwilę.

Czy warto postawić na podróże kulinarne?

Pewnie, że tak! To najprostszy sposób na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Zwiedzasz w końcu te zakątki, które oferują turystom najciekawsze smaki.
Każdy region wyróżnia się czymś wyjątkowym i niespotykanym – mamy tutaj na myśli nie tylko zabytkowe budowle oraz pełne zielonej roślinności parki ale przede wszystkim kuchnię. Jest ona tak różnorodna, że każdy z nas z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jedni są fanami owoców morza, drudzy zaś wolą dania przyrządzane na ostro.
To co odróżnia od siebie poszczególne państwa i regiony to między innymi kultura oraz specjały jakimi zajada się miejscowa ludność a także turyści.

Czy podróże kulinarne są kosztowne? I tak i nie, dużo w tym wypadku zależy od miejsca w jakie planujesz się wybrać. Na rynku dostępnych jest wiele przewodników kulinarnych np. po Włoszech, Gruzji, Hiszpanii, Japonii, Portugalii itp. Jak to się mówi „co kraj to obyczaj lub potrawa”…

Naszym zdaniem z tego typu poradników-przewodników powinny skorzystać zwłaszcza te osoby, które chcą po raz pierwszy w swoim życiu wybrać się w podróż kulinarną. Polecamy by na początku wybrać się w podróż kulinarną po Polsce, to będzie dobra rozgrzewka przed prawdziwą przygodą jaka czeka Cię w niedalekiej przyszłości!

Małe podróże kulinarne po Polsce

Gdzie wybrać się w swoją pierwszą podróż kulinarną? Na początek postaw na nasz kochaną Polskę, w końcu nie bez przyczyny kuchnia polska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych. Zakopiański oscypek na gorąco z żurawiną, śląskie pyry z gzikiem, szagówki (kopytka) czy plyndy (kluski ziemniaczane) – tymi smakami zachwyca wielkopolska. Jak Lublin to obowiązkowo cebularz oraz pierogi z kaszą gryczaną i serem polane słodką śmietanką. Z kolei najsmaczniejszego kartacza zjesz tylko i wyłącznie na Suwalszczyźnie.

Podróże kulinarne
Duże podróże kulinarne po świecie

Kiedy na kulinarnej mapie Polski odhaczysz już wszystko to teraz najwyższa pora posmakować odrobiny świata. Zacznij od Europy i Włoch – tutaj nie może zabraknąć dużej ilości makaronów, krewetek oraz oczywiście oryginalnej włoskiej pizzy, którą w każdym regionie Włoch przyrządza się nieco inaczej. Grecja i kuchnia śródziemnomorska przypadnie do gustu fanom świeżych ryb i owoców morza. Dania meksykańskie takie jak tacos, guacamole czy chili con carne zachwycają pikanterią i wyrazistością a takiego dobrego sushi jak w Tokio nie zjesz nigdzie indziej.
Wybór kierunków podróży kulinarnych jest naprawdę duży, wystarczy tylko taką podróż odpowiednio zaplanować tak by oprócz przysmaków zapoznać się także z miejscową kulturą i obyczajami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here